Αρχαία Μεσσήνη:Ένας Εντυπωσιακός Αρχαιολογικός χώρος

2025-04-17

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, γνωστή για την εξαιρετική διατήρηση των μνημείων της και τον σχεδιασμό της πόλης σύμφωνα με τα πρότυπα του Ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος.

Λίγα βασικά στοιχεία:

  • Ίδρυση: Ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, μετά τη μάχη των Λεύκτρων και την ήττα των Σπαρτιατών. Ήταν μέρος του σχεδίου για την ανεξαρτησία της Μεσσηνίας από τη Σπάρτη.

  • Τοποθεσία: Βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Μαυρομμάτι, στους πρόποδες του όρους Ιθώμη.

  • Σημαντικά μνημεία:

    • Το Στάδιο και Γυμνάσιο, εξαιρετικά διατηρημένα.

    • Η Αγορά και το Θέατρο.

    • Το Ασκληπιείο, που ήταν και θρησκευτικό και ιατρικό κέντρο.

    • Η Αρκαδική Πύλη και τα τείχη, τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα διατηρημένα της αρχαιότητας.

  • Ανασκαφές: Οι ανασκαφές ξεκίνησαν από τον Παναγιώτη Καββαδία και συνεχίστηκαν με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκάλυψη και αποκατάσταση της πόλης.
     

1. Ιστορικό Πλαίσιο

Η ίδρυση της πόλης το 369 π.Χ. έγινε μετά την απελευθέρωση των Μεσσηνίων από τους Σπαρτιάτες. Ήταν πράξη τόσο στρατηγική όσο και συμβολική — μια πόλη χτισμένη από την αρχή, με ισχυρά τείχη, δημόσια κτίρια, αγορές, ναούς και θέατρο.


2. Πολεοδομία – Ιπποδάμειο Σύστημα

Η Μεσσήνη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του Ιπποδάμειου συστήματος (δηλαδή πόλη με κανονικά, κάθετα οδικά δίκτυα). Η οργάνωση της πόλης ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη, με:

- Δημόσια κτίρια στο κέντρο

- Κατοικίες περιμετρικά

- Ισχυρά αμυντικά τείχη που ξεπερνούσαν τα 9 χιλιόμετρα σε μήκος!


3. Εντυπωσιακά Μνημεία


  Στάδιο – Γυμνάσιο

- Από τα καλύτερα διατηρημένα στάδια στην Ελλάδα.

- Το Γυμνάσιο ήταν χώρος άθλησης, αλλά και φιλοσοφικής/παιδευτικής δραστηριότητας.


  Ασκληπιείο

- Ήταν το θρησκευτικό και ιατρικό κέντρο της πόλης.

- Είχε ναό, εστιατόρια, πηγές και χώρους για θεραπείες.

- Πίστευαν ότι ο θεός Ασκληπιός προσέφερε θεραπεία μέσω ονείρων.

 

   Θέατρο

- Με εντυπωσιακή ακουστική και χωρητικότητα περίπου 10.000 θεατών.

- Ίσως φιλοξενούσε και πολιτικές συγκεντρώσεις ή συνελεύσεις.


   Αγορά

- Σημείο συνάντησης, εμπορίου, αλλά και πολιτικής δραστηριότητας.

- Περιβάλλεται από στοές (στοές Δωρικού και Ιωνικού ρυθμού).


   Αρκαδική Πύλη

- Μνημειακή πύλη που οδηγούσε στην Αρκαδία.

- Ένα είδος «οχυρού μέσα στο τείχος», κυκλικής μορφής.



4. Ανασκαφικό Έργο

Το μεγαλύτερο μέρος της αναστήλωσης έγινε από τον **καθηγητή Πέτρο Θέμελη**, με διεθνή αναγνώριση για το έργο του. Οι αναστηλώσεις είναι με σεβασμό στην αυθεντικότητα και κάνουν τον χώρο εξαιρετικά «ζωντανό» για τον επισκέπτη.


5. Επίσκεψη σήμερα

- Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος και πολύ καλά οργανωμένος.

- Υπάρχει και Μουσείο, με σημαντικά ευρήματα (αγάλματα, επιγραφές κ.λπ.).

- Καλοκαίρι διοργανώνονται παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Επικαιρότητα σχετικά με Αρχαια Ελληνική Ιστορία και θέματα 


Οι περιηγητές ζωγράφοι που επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, ιδιαίτερα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, συνέβαλαν καθοριστικά στη διάδοση της εικόνας της κλασικής Αθήνας στη Δύση. Ήταν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, συχνά μέλη της λεγόμενης περιόδου του Grand Tour, οι οποίοι ζωγράφιζαν τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας, προτού αυτά καταστραφούν ή υποστούν σημαντικές...

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και σημαντικά μουσεία στον κόσμο, αφιερωμένο στην τέχνη και την ιστορία της Ακρόπολης των Αθηνών. Βρίσκεται στη σκιά του Ιερού Βράχου και στεγάζει χιλιάδες ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής.

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, γνωστή για την εξαιρετική διατήρηση των μνημείων της και τον σχεδιασμό της πόλης σύμφωνα με τα πρότυπα του Ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος.

Οι Έλληνες έτρωγαν μόνο δύο γεύματα την ημέρα:ένα αρκετά ελαφρύ γεύμα γύρω στην αυγή που ονομαζόταν άριστον, το οποίο αποτελούνταν από ελιές, τυρί, μέλι, ψωμί και φρούτα.και το δείπνο, το κυρίως γεύμα, αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.

Μετά το θάνατό του Αλέξανδρου,δόθηκε στο Λυσίμαχο σατραπεία που περιελάμβανε τη Θράκη και τη βορειοδυτική Μικρά Ασία.

Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας και του θεού Δία.Ο Άδης την ερωτεύτηκε και την ζήτησε από τον Δία.

Μια σημαντική Δωρεά έκανε ενας νεαρός απο την Νίκαια του Πειραιά,Ο Ιωάννης Βασάλας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά.
Το 2021 συμμετείχε σε Live δημοπρασίες μεγάλων οίκον δημοπρασιών της Ευρώπης οι οποίοι δημοπρατουν Ελληνικές Αρχαιότητες. Η συμμετοχή στης δημοπρασίες ήταν η ιστορική σπουδαιότητα των Νομισμάτων,η προστασία και απομάκρυνση τούς...

Ο Φειδίας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και πιο διάσημους γλύπτες της αρχαίας Ελλάδας. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ., την εποχή του Περικλή, και θεωρείται ο κύριος εκφραστής του κλασικού ιδεώδους στην τέχνη. Το έργο του συνδυάζει την τεχνική τελειότητα με το βάθος της πνευματικής έκφρασης.

Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν τεράστια σημασία στη σωματική άσκηση και πίστευαν ότι η γυμναστική καλλιεργεί σώμα και πνεύμα. Η λέξη "γυμναστική" προέρχεται από τη λέξη γυμνός, επειδή γυμνάζονταν χωρίς ρούχα. Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία της εκγύμνασης τους:

Η θεά της υγείας στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής, και συχνά αναφέρεται μαζί με άλλες θεότητες που σχετίζονταν με την υγεία και τη θεραπεία, όπως:

Θεά της Μαγείας: Η Εκάτη θεωρείται θεά της μαγείας, των ξόρκων και των μυστικών τέκνων. Είναι συχνά συνδεμένη με την πρακτική της μαγείας και των μαγικών τελετών.

Στην αρχαιότητα, οι ναοί ήταν σημαντικά κέντρα θρησκευτικής και πολιτισμικής δραστηριότητας, και έτσι ο ναός αυτός είχε αρκετές λειτουργίες:

Τα ρούχα των Αρχαίων Ελλήνων ήταν συνήθως κατασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως το μαλλί, το λινάρι και το βαμβάκι. Οι βασικές ενδυματολογικές επιλογές περιλάμβαναν:

© 2024 Ancient times. Διατηρούνται όξ λα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε