Φειδίας - Η Συμβολή του Στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη

2025-04-15

Ο Φειδίας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και πιο διάσημους γλύπτες της αρχαίας Ελλάδας. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ., την εποχή του Περικλή, και θεωρείται ο κύριος εκφραστής του κλασικού ιδεώδους στην τέχνη. Το έργο του συνδυάζει την τεχνική τελειότητα με το βάθος της πνευματικής έκφρασης.

Σύντομο βιογραφικό:

Χρονολογία: Πιθανώς γεννήθηκε γύρω στο 490 π.Χ. και πέθανε γύρω στο 430 π.Χ.

Καταγωγή: Από την Αθήνα ή την Ελευσίνα.

Εποχή: Χρυσός Αιώνας της Αθήνας, εποχή πολιτικής και πολιτιστικής ακμής υπό την ηγεσία του Περικλή.

 

Σημαντικά έργα:


1. Άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου:

Βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα.

Ήταν κατασκευασμένο από χρυσό και  ελεφαντόδοντο (τεχνική χρυσελεφάντινη).

2. Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία:

Ύψος περίπου 12 μέτρα.

Ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Κατασκευάστηκε επίσης με χρυσό και ελεφαντόδοντο.

Εντυπωσίαζε με το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια του.

3. Γλυπτά του Παρθενώνα:

Είχε την καλλιτεχνική επίβλεψη όλων των έργων γλυπτικής στην Ακρόπολη.


Κληρονομιά:

Ο Φειδίας καθόρισε την αισθητική της κλασικής γλυπτικής. Το στυλ του επηρέασε βαθιά την ευρωπαϊκή τέχνη ανά τους αιώνες και αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για την έννοια του "τέλειου" στην τέχνη.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Επικαιρότητα σχετικά με Αρχαια Ελληνική Ιστορία και θέματα


Οι περιηγητές ζωγράφοι που επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, ιδιαίτερα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, συνέβαλαν καθοριστικά στη διάδοση της εικόνας της κλασικής Αθήνας στη Δύση. Ήταν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, συχνά μέλη της λεγόμενης περιόδου του Grand Tour, οι οποίοι ζωγράφιζαν τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας, προτού αυτά καταστραφούν ή υποστούν σημαντικές...

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και σημαντικά μουσεία στον κόσμο, αφιερωμένο στην τέχνη και την ιστορία της Ακρόπολης των Αθηνών. Βρίσκεται στη σκιά του Ιερού Βράχου και στεγάζει χιλιάδες ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής.

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, γνωστή για την εξαιρετική διατήρηση των μνημείων της και τον σχεδιασμό της πόλης σύμφωνα με τα πρότυπα του Ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος.

Οι Έλληνες έτρωγαν μόνο δύο γεύματα την ημέρα:ένα αρκετά ελαφρύ γεύμα γύρω στην αυγή που ονομαζόταν άριστον, το οποίο αποτελούνταν από ελιές, τυρί, μέλι, ψωμί και φρούτα.και το δείπνο, το κυρίως γεύμα, αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.

Μετά το θάνατό του Αλέξανδρου,δόθηκε στο Λυσίμαχο σατραπεία που περιελάμβανε τη Θράκη και τη βορειοδυτική Μικρά Ασία.

Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας και του θεού Δία.Ο Άδης την ερωτεύτηκε και την ζήτησε από τον Δία.

Μια σημαντική Δωρεά έκανε ενας νεαρός απο την Νίκαια του Πειραιά,Ο Ιωάννης Βασάλας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά.
Το 2021 συμμετείχε σε Live δημοπρασίες μεγάλων οίκον δημοπρασιών της Ευρώπης οι οποίοι δημοπρατουν Ελληνικές Αρχαιότητες. Η συμμετοχή στης δημοπρασίες ήταν η ιστορική σπουδαιότητα των Νομισμάτων,η προστασία και απομάκρυνση τούς...

Ο Φειδίας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και πιο διάσημους γλύπτες της αρχαίας Ελλάδας. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ., την εποχή του Περικλή, και θεωρείται ο κύριος εκφραστής του κλασικού ιδεώδους στην τέχνη. Το έργο του συνδυάζει την τεχνική τελειότητα με το βάθος της πνευματικής έκφρασης.

Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν τεράστια σημασία στη σωματική άσκηση και πίστευαν ότι η γυμναστική καλλιεργεί σώμα και πνεύμα. Η λέξη "γυμναστική" προέρχεται από τη λέξη γυμνός, επειδή γυμνάζονταν χωρίς ρούχα. Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία της εκγύμνασης τους:

Η θεά της υγείας στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής, και συχνά αναφέρεται μαζί με άλλες θεότητες που σχετίζονταν με την υγεία και τη θεραπεία, όπως:

Θεά της Μαγείας: Η Εκάτη θεωρείται θεά της μαγείας, των ξόρκων και των μυστικών τέκνων. Είναι συχνά συνδεμένη με την πρακτική της μαγείας και των μαγικών τελετών.

Στην αρχαιότητα, οι ναοί ήταν σημαντικά κέντρα θρησκευτικής και πολιτισμικής δραστηριότητας, και έτσι ο ναός αυτός είχε αρκετές λειτουργίες:

Τα ρούχα των Αρχαίων Ελλήνων ήταν συνήθως κατασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως το μαλλί, το λινάρι και το βαμβάκι. Οι βασικές ενδυματολογικές επιλογές περιλάμβαναν:

© 2024 Ancient times. Διατηρούνται όξ λα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε