Great British Political Action Committee - Επιστολή με απειλές για τα γλυπτά του Παρθενώνα

2025-07-13


🏛️
Τι περιέχει η επιστολή

Απευθύνθηκε στις 11 Ιουλίου 2025 προς τον πρωθυπουργό Keir Starmer, την υπουργό Πολιτισμού Lisa Nandy και τους συντηρητές του Βρετανικού Μουσείου. 
Υπογράφεται από 34 εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η πρώην πρωθυπουργός Liz Truss, ο ιστορικός David Starkey, καθώς και άλλους βουλευτές και διανοούμενους.

 

🔥 Εξαγγέλλει απειλές νομικών μέτρων

Το κείμενο καταγγέλλει πως το Βρετανικό Μουσείο διεξάγει «μυστικές και επιταχυνόμενες συνομιλίες» για πιθανή επιστροφή των Γλυπτών και ζητά να τερματιστούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις.Κάνει λόγο για νομικές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης προσφυγής για "injunction" (ένταλμα) για να σταματήσουν οι συζητήσεις μέχρι να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.

 

🧭 Ποιοι υπογράφουν & ποιοι τις οργανώνουν

  • Σημαντικά πρόσωπα: Liz Truss, David Starkey, John Redwood κ.ά. 

  • Η επιστολή εκδόθηκε από το Great British PAC, μία δεξιά πολιτική ομάδα υπό την ηγεσία της Claire Bullivant και του Ben Habib.

⚖️ Το νομικό πλαίσιο

  • Ο British Museum Act του 1963 απαγορεύει την οριστική διάθεση των αντικειμένων, αλλά όχι και τις προσωρινές ανταλλαγές ή δανεισμούς.

  • Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής του νόμου.

  • Το Μουσείο επιμένει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα είναι «κατασκευαστικές και εποικοδομητικές», στο πλαίσιο του Parthenon Partnership.

🧨 Αντίδραση και κριτική

  • Αποκαλείται από πολλούς ως κίνηση "scaremongering" (τρομολαγνείας) και πίεσης, ασκώντας αμφιβολίες για το χρηματοδοτικό και διαφανές υπόβαθρο του Great British PAC.

  • Ορισμένοι ειδικοί πολιτισμού και ακαδημαϊκοί καταγγέλλουν ότι τέτοια απειλητική επιστολή τραυματίζει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και υπονομεύει τον πολιτιστικό διάλογο.

🧾 Συνοπτικά

Το Great British PAC, μέσω μιας επιστολής με 34 υπογραφές, απειλεί με νομικά μέτρα—συμπεριλαμβανομένης προσωρινής απαγόρευσης των συνομιλιών—εάν το Βρετανικό Μουσείο δεν διακόψει τους εν εξελίξει διαλόγους για πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι επικριτές καταγγέλλουν την επιστολή ως εκφοβιστική τακτική που αποσκοπεί στη διατήρηση των γλυπτών στη Βρετανία, υπερβαίνοντας τα νόμιμα πλαίσια και ζητώντας αμφίπλευρη διαφάνεια και σεβασμό στη διεθνή πολιτιστική συνεργασία.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Επικαιρότητα Σχετικά με Αρχαία Ελληνική Ιστορία και θέματα. 

Το πρωί της Τρίτης, 3 Ιουνίου 2025, ένας 63χρονος υπάλληλος της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από άστεγο τοξικοεξαρτημένο άνδρα, ενώ εργαζόταν στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, έξω απο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Αρχαία Βραυρώνα (ή Βραυρών) ήταν σημαντικός λατρευτικός χώρος της Αρχαίας Αττικής, αφιερωμένος κυρίως στη θεά Άρτεμη, υπό την επωνυμία Αρτέμις Βραυρωνία.
Βασικά στοιχεία για τη Βραυρώνα:Τοποθεσία: Ανατολικά της Αθήνας, κοντά στη σημερινή Βραυρώνα (περιοχή κοντά στο Πόρτο Ράφτη).
Ιστορική σημασία: Ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους ιερούς τόπους της...

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή 16 Μαΐου στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στην Κρήτη, όταν κατέρρευσε τμήμα της περίφημης τοιχογραφίας με τα δελφίνια, που κοσμεί την ανατολική πτέρυγα του Μινωικού ανακτόρου.
Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στον τουριστικό κλάδο, καθώς αποτελεί μία από τις πιο...

Ο Διομήδης ήταν ένας από τους σπουδαιότερους και γενναιότερους ήρωες του Τρωικού Πολέμου, σύμβολο πολεμικής αρετής και θεϊκής εύνοιας.

Η μορφή του αναδεικνύεται κυρίως μέσα από την Ιλιάδα του Ομήρου, όπου παίζει κεντρικό ρόλο κατά τις πρώτες ημέρες της μάχης.

Από την 1η Απριλίου 2024, τέθηκαν σε ισχύ σημαντικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στην Ελλάδα, με κύριες τροποποιήσεις την αύξηση των τιμών εισιτηρίων και την κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων.​

Ο Τρικάρηνος Όφις είναι μια αρχαία χάλκινη στήλη ύψους περίπου 8 μέτρων, αποτελούμενη από τρία περιελιγμένα φίδια που οι κεφαλές τους στήριζαν έναν τρίποδα.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Κεραμεικού είναι ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς χώρους της αρχαίας Αθήνας. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης, κοντά στον ποταμό Ηριδανό, και αποτέλεσε σημαντικό σημείο για την κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Αθηναίων.

Οι περιηγητές ζωγράφοι που επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, ιδιαίτερα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, συνέβαλαν καθοριστικά στη διάδοση της εικόνας της κλασικής Αθήνας στη Δύση. Ήταν Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, συχνά μέλη της λεγόμενης περιόδου του Grand Tour, οι οποίοι ζωγράφιζαν τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας, προτού αυτά καταστραφούν ή υποστούν σημαντικές...

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και σημαντικά μουσεία στον κόσμο, αφιερωμένο στην τέχνη και την ιστορία της Ακρόπολης των Αθηνών. Βρίσκεται στη σκιά του Ιερού Βράχου και στεγάζει χιλιάδες ευρήματα από τις ανασκαφές της περιοχής.

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, γνωστή για την εξαιρετική διατήρηση των μνημείων της και τον σχεδιασμό της πόλης σύμφωνα με τα πρότυπα του Ιπποδάμειου πολεοδομικού συστήματος.

Οι Έλληνες έτρωγαν μόνο δύο γεύματα την ημέρα:ένα αρκετά ελαφρύ γεύμα γύρω στην αυγή που ονομαζόταν άριστον, το οποίο αποτελούνταν από ελιές, τυρί, μέλι, ψωμί και φρούτα.και το δείπνο, το κυρίως γεύμα, αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.

Μετά το θάνατό του Αλέξανδρου,δόθηκε στο Λυσίμαχο σατραπεία που περιελάμβανε τη Θράκη και τη βορειοδυτική Μικρά Ασία.

Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας και του θεού Δία.Ο Άδης την ερωτεύτηκε και την ζήτησε από τον Δία.

Μια σημαντική Δωρεά έκανε ενας νεαρός απο την Νίκαια του Πειραιά,Ο Ιωάννης Βασάλας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά.
Το 2021 συμμετείχε σε Live δημοπρασίες μεγάλων οίκον δημοπρασιών της Ευρώπης οι οποίοι δημοπρατουν Ελληνικές Αρχαιότητες. Η συμμετοχή στης δημοπρασίες ήταν η ιστορική σπουδαιότητα των Νομισμάτων,η προστασία και απομάκρυνση τούς...

Ο Φειδίας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και πιο διάσημους γλύπτες της αρχαίας Ελλάδας. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ., την εποχή του Περικλή, και θεωρείται ο κύριος εκφραστής του κλασικού ιδεώδους στην τέχνη. Το έργο του συνδυάζει την τεχνική τελειότητα με το βάθος της πνευματικής έκφρασης.

Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν τεράστια σημασία στη σωματική άσκηση και πίστευαν ότι η γυμναστική καλλιεργεί σώμα και πνεύμα. Η λέξη "γυμναστική" προέρχεται από τη λέξη γυμνός, επειδή γυμνάζονταν χωρίς ρούχα. Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία της εκγύμνασης τους:

© 2024 Ancient times. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε